Nieuwsbrief Toerclub Abcoude 2014 – 2

LET OP: Het fietsseizoen van de TC Abcoude start!

Zondag 2 maart 2014, aanvang 10:00 uur, vertrek Café De Punt te Baambrugge.

Afstand ong. 70 km met voorrijders.

 

TC-Abcoude-logo

Inhoud:   

  1. Openingsrit: zondag 2 maart 2014
  2. Buitenlandrit: 25 t/m 27 april in Duitsland
  3. Sporten met griep? Niet direct verstandig! 
  4. Fietsen in de stad
  5. Fietsen in het prachtige Andalusië
  6. Wat is de Gaadi Bicycle Tube
  7. Drôme à vélo, unieke fietsbeleving in de Drôme Provençale, Frankrijk
  8. Benefits of a Bicycle

1          Openingsrit: zondag 2 maart 2014

Ja, je leest het goed, na een lange te warme winter, of mogelijk beter gezegd, een lange koele lenteperiode, gaat de club toch 2 maart 2014 weer van start met de allereerste clubrit van dit jaar. Merkwaardig eigenlijk dat de rit ook als kenmerk heeft: met voorrijders. Nimmer hebben wij een rit, toertocht, of hoe je dat ook mag noemen, meegemaakt zonder voorrijders. Wanneer er tenminste twee of meer rijders zijn, heb je al snel een of meerdere renners die voorop  rijden. En voorrijders bepalen immer de snelheid van de te rijden afstand. Tenzij er een echte wegkapitein is die de regie heeft over juist die snelheid. Wij zijn  benieuwd hoe het zal gaan a.s. zondag. Graag tot ziens.

2          Buitenlandrit: 25 t/m 27 april in Duitsland

Op vrijdag 25 april tot zondag 27 april organiseren wij weer een fietsweekend. Dit keer in teutoburgerwald.

Vrijdag vroeg vertrek en ongeveer 100 km fietsen. zaterdag 120 km en zondag ongeveer 80 km in de ochtend en ’s middags naar huis. Goedkoop hotel wordt gezocht. We gaan in ieder geval, ook bij slecht weer. Gaan we wat anders doen. Aanmelden kan tot uiterlijk zondag 16 maart bij Dirk, Hans of mij.

Met vriendelijke groet,

Peter Janneman, Hans van Kessel, Dirk-Robert Elema (mailto d.elema@ibl.nl)

 logo-axel

3          Sporten met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk

Sportzorg.nl heeft twee gouden regels opgesteld waar de sporter op moet letten bij sporten met een griep.

Een griepepidemie betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in groten getale de kop kunnen opsteken. Ofschoon de niet-sporter al gauw zal zeggen dat het niet verstandig is om te sporten als je ziek bent, leeft de vraag onder fanatieke sporters wel degelijk. Veel sporters zijn toch ongeveer 3 tot 4 maal per jaar verkouden en als dat moment samen valt met sportieve plannen moet je toch een keuze maken. Een luchtweginfectie is vrijwel altijd een virusinfectie die zich kan manifesteren als een eenvoudige neusverkoudheid maar ook als een veel ernstiger beeld zoals een zware griep of zelfs een longontsteking. Voordat een advies gegeven wordt moet er onderscheid worden gemaakt tussen een infectie met algemene verschijnselen zoals koorts en spierpijn, of een infectie die zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals keelpijn, loopneus en hoofdpijn.

Griep of verkoudheid?

In de volksmond noemt men een verkoudheid al gauw een griepje. Het zijn echter twee verschillende ziekten, veroorzaakt door verschillende virussen.

Besmetting

Als de griep heerst, of als er veel mensen om u heen verkouden zijn, is besmetting nauwelijks te voorkomen. Het virus zit in speekseldruppeltjes die via de lucht verspreid worden door hoesten of niezen. Behalve door de lucht worden de virussen ook overgebracht via de handen.

Verschillende verschijnselen

Verkoudheid is een infectieziekte die door verschillende virussen veroorzaakt kan worden. Deze ziekte
kenmerkt zich door moeheid, loopneus, keelpijn of schorre keel, gezwollen slijmvliezen, oorpijn en
hoesten. Vaak bestaat er ook lichte temperatuursverhoging.

Griep is een virusinfectie en wordt veroorzaakt door een bepaald soort virus, namelijk het influenzavirus. Het leidt tot hevigere symptomen die meestal ook het gehele lichamen betreffen, zoals
koorts (39-40 graden), een gevoel van algehele vermoeidheid en echt ziek zijn, rillingen, spierpijn,
hoofdpijn, hoesten. Er zijn meerdere ziekten die in het begin erg veel lijken op een verkoudheid of griep. Bijvoorbeeld keelontsteking, ontsteking van de bijholten en de ziekte van Pfeiffer.

Verkoudheid

  • Niezen
  • Verhoging beneden de 38 °C (soms)
  • Keelpijn (soms)
  • Tranende ogen (soms)
  • Hoest (soms)
  • Verstopte neus
  • Gevoel ‘niet lekker’ te zijn
  • Hoofdpijn (soms)
  • Oorpijn (soms, vooral bij kinderen)

Griep

  • Plotseling begin
  • Koorts boven de 38 °C
  • Koude rillingen
  • Spierpijn
  • Hoest
  • Verstopte neus (soms)
  • Gevoel ‘doodziek’ te zijn
  • Hoofdpijn
  • Moeheid en zwakte

Natuurlijk beloop

Een verkoudheid of griep verbetert meestal binnen 5-7 dagen en na een dag of 10-14 ben je er weer volledig bovenop. Soms zien we een terugval na een aanvankelijk voorspoedig herstel. Die terugval wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie, boven op de reeds aanwezige virusinfectie.
De voorkeurslocaties zijn de bijholten, middenoor en keel.

Wat te doen bij griep met koorts?

Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een myocarditis. Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet lopen. Had je vier dagen koorts, dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met trainen.

De nek-check

Anders dan griep, kun je met een verkoudheid (dus zonder koorts!) wel doortrainen. Er is een ezelsbruggetje, waarmee je kunt bepalen of je al dan niet kunt sporten: de ‘nek check’.

Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste 2-3 dagen wel op een lager pitje.
Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen e.d., dan is het advies om niet te sporten.
Het idee om toch te gaan sporten “om de ziekte er uit te zweten” is een onzinnig fabeltje.

Risico’s van snelle sporthervatting

Te snelle hervatting van de training is om meerdere redenen onverstandig. Allereerst is het effect van
een training te verwaarlozen als je nog ziek bent. Er bestaat zelfs een verhoogde kans om overtraind
te raken omdat je zieke lichaam de trainingsarbeid nog niet aan. Tevens ondermijnt het je afweersysteem met als gevolg dat je vatbaarder voor een (andere) ziekte bent. Sporten met koorts of met nog aanwezige klachten van de onderste luchtwegen (hoesten, piepen, kortademigheid) kan leiden tot een (lang aanhoudende) ontsteking van de luchtwegen, zoals een longontsteking of een chronische bronchitis. Hoewel het (gelukkig) niet vaak optreedt, kan sporten met koorts een infectie van de hartspier veroorzaken (myocarditis). Die voorheen gezonde sporter is vanaf dat moment dus hartpatiënt. Een zeer ernstige complicatie van een eenvoudig griepje! Bovengenoemde complicaties kunnen (de voorbereiding op) het seizoen in korte tijd volledig om zeep helpen. Wees dus voorzichtig.

Twee gouden regels:

  • Regel 1: Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden.

Tip: Als je je ziek of grieperig voelt, is het dus verstandig om de temperatuur te meten. Meet deze temperatuur altijd vóór het nemen van temperatuurverlagende of pijnstillende middelen zoals aspirine en paracetamol.

  • Regel 2: Pas je training ook aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst.

Zonder temperatuursverhoging mag er in principe doorgetraind worden. Het kan echter verstandig zijn om toch wat rustiger en niet te intensief te trainen.

Tip: Houd een logboek bij om jouw reacties op trainingen en wedstrijden bij te houden en te leren kennen!

Wist je verder dat:
Het vroegere geloof dat koorts bij een verkoudheid of griep“ eruit gezweet kan worden” onterecht is? Bij koorts is er een virus of bacterie actief in het lichaam. Deze kan via de bloedstroom op de hartkleppen of hartspier terecht komen en daar voor levensgevaarlijke hartritmestoornissen zorgen. Sporten met koorts wordt dus sterk afgeraden!

griep

Bron: Guido Vroemen, www.Sportzorg.nl 

  4          Fietsen in de stad.stad

Fietsen in de stad is toch niet iets voor wielrenners of toerfietsers? In eerste instantie zou je denken van niet, (los van het feit dat veel wielrenners in een stad wonen en dan eerst die stad door moeten fietsen om bij het favoriete rondje te fietsen.) maar je kan natuurlijk niet altijd fietsen. Zeker niet als je met je vriend, vriendin, man of vrouw een stedentrip aan het doen bent.

Maar nu dus wel. Met de nieuwe boekjes van uitgeverij Kosmos die komt met een reeks: Fiets & The City (beetje cheesy maar goed). Stedenboekjes met leuke wijken, leuke terrasjes, winkeltjes en dat allemaal met handige fietsroutes door diezelfde stad. Dus toch fietsen tijdens je stedentripjes!

Op dit moment zijn er 6 bestemmingen, of eigenlijk 7 omdat Antwerpen en Gent in 1 boekje staan. Daarnaast is er een boekje voor Amsterdam, Barcelona, Londen, Parijs en Berlijn. De prijs is 7,99 euro dus dat valt reuze mee!

Bron: Kosmos Uitgevers

5          Fietsen in het prachtige Andalusië

Heb je er wel eens gedacht, aan fietsen in het prachtige Andalusië? Rafael Torres biedt de TC Abcoude deze mogelijkheid! Of wij nu een trainingskamp, een uitdagende toertocht of een trip langs enkele hoogtepunten van Andalusië willent, Torres kan ons een op maat gemaakte reis aanbieden.

Rafael Torres heeft een eigen onderneming genaamd: Rafacycling Andalucia. Hij is half Spaans, half Nederlands en is in Nederland opgegroeid, maar woont al bijna 20 jaar in Spanje, waarvan 10 jaar in Andalusië. Met zijn kennis van de taal en de omgeving kan hij onze vakantie onvergetelijk maken, zegt hij!
Andalusië heeft met haar prachtige natuur en schat aan culturele erfenissen veel te bieden. In de omgeving van onder andere dorpen als Ubrique, Ronda en Grazalema vinden we een prachtige, uitdagende omgeving om te fietsen om ondertussen te genieten van al het moois. Wij  kunnen daar vrijwel het hele jaar door van de zon genieten, terwijl wij ons even in een andere wereld wanen, zo belooft hij.
Dat de omgeving genoeg uitdagingen biedt blijkt wel uit het trainingskamp dat de Belkin-ploeg hier jaarlijks belegt. Maar ook als we geen nieuwe Bouke Mollema of Marianne Vos inons midden hebben, ontwerpt hij een tocht voor ons op maat. .
Als wij in 2014 boeken, voor tenminste vier personen, biedt Torres een fietsvakantie van een week aan, vanaf € 525,- per persoon. Daarbij is inbegrepen hotel (o.b.v. logies ontbijt en avondmaal), 5 dagen rondleiding, montage- en pechhulp voor onze fiets en vervoer van en naar de luchthaven van Sevilla. Wij dienen zelf alleen een vlucht te boeken. Aangezien onze eigen fietsen natuurlijk het fijnste zijn, nemen we die gewoon mee. Hij zegt ook nog dat hij ons kan helpen aan speciale reiskoffers voor de fietsen tegen een gereduceerd tarief. Op zijn website vinden we een gedetailleerd overzicht van een reisindeling.
Uiteraard kan hij het programma op onze wensen aanpassen. Als we interesse hebben, juist neem dan contact op met Torres of zijn compagnon Menno Van der Eem.

Rafael Torres
Tel: +34 648058181
Email: rafacyclingandalucia@hotmail.com
Facebook: Rafa Cycling Andalucia
Website: www.rafacyclingandalucia.com

Menno van der Eem
Tel: +31628774464
Email: mennovandereem@hotmail.com

 

6          Wat is de Gaadi Bicycle Tube?

gaadi

 

De Gaadi-fietsbinnenband verschilt van conventionele binnenbanden doordat hij gedeeld is; op beide eindstukken is de band vervolgens gesealed. Na montage moeten beide eindstukken vlak tegen elkaar aan liggen.

Omdat hij gedeeld is, maakt hij het mogelijk een binnenband te vervangen zonder het wiel uit te fiets te halen.

Volgens de fabrikant van de Gaadi is de binnenband gelijk aan een volwaardige binnenband en niet slechts een thuiskomertje.

De Gaadi Bicycle Tube is verkrijgbaar in 2 maten:

  • 26 inch;
  • 28 inch.

en met 2 ventielen (zie afbeeldingonder):

  • Dunlop;
  • Sclaverand.

Conclusie

De Gaadi binnenband is in ieder geval erg handig als je onderweg een lekke band krijgt die niet meer te plakken is. Omdat het wiel niet meer uit de fiets hoeft, is het verwisselen van de band ongeveer even makkelijk als het plakken van een gaatje. Ben je dit niet gewend om te doen, verwacht dan ook geen wonderen van deze binnenband.

De band verwisselen

Het plaatsen van de Gaadi in de buitenband gaat erg makkelijk, makkelijker dan bij een ‘normale’ binnenband. Bedenk wel dat eerst de oude binnenband uit de fiets verwijderd moet worden. Dat betekent dat je naast een setje bandenlichters en een fietspomp ook een schaar, een mes of iets anders scherps nodig hebt. Anders moet alsnog het wiel uit de fiets.

Een klein minpuntje

De gebruiksaanwijzing op de verpakking is summier. Je moet eigenlijk al ervaring hebben met het verwisselen van een band of met het plakken van een gaatje om te weten wat je moet doen. Bovendien staat op de gebruiksaanwijzing dat de band eerst licht moet worden opgepompt voordat je het ventiel in de velg plaats. Een normaal ventiel past echter niet door het gat in de velg, het is daarom onzinnig om de band eerst op te blazen. Doe dit nadat je het ventiel door het gat in de velg hebt geplaatst.

Fietscomfort

Tijdens het fietsen is er niets te merken van de onderbreking in de binnenband of van de uiteinden die bij onze fiets niet helemaal goed tegen elkaar aan lagen in de buitenband. Het fietst in onze beleving niet anders dan een normale binnenband.
Wij hebben bij deze eerste indruk niet kunnen testen of de band eenzelfde levensduur heeft als een conventionele band. Volgens de fabrikant van Gaadi mogen wij dit wel verwachten

Inventieve oplossing, geen wondermiddel

Het verwisselen van een band blijft soms lastig, bijvoorbeeld bij een strakke buitenband of bij een hoge velg. Als je niet gewend bent om een binnenband uit een wiel te halen, dan blijft het ook met de Gaadi een aardige klus.

7          Unieke fietsbeleving in de Drôme Provençale, Frankrijk

drome

De Drôme Provençale is niet voor niets een geliefde trainingsbestemming voor wielrenners en mountainbikers. Behalve de Mont Ventoux heeft de Drôme nog tal van uitdagende parcoursen en cols te bieden. Bovendien leiden honderden  (veelal bewegwijzerde) kilometers aan routes door adembenemende landschappen, die zich in voor- en najaar van hun mooiste kant laten zien.

DRÔME À VÈLO: EEN BEGRIP ONDER FIETSERS

Landgoed Mas de l’Adret biedt een perfecte uitvalsbasis voor de voor- of najaartraining van uw tourclub. Als groepsaccommodatie beschikken we over de juiste faciliteiten: comfortabele kamers voor in totaal 8-12 personen, een sauna en – naar wens – maaltijden die ter plaatse vers worden bereid door onze ‘cuisinière-à-domicile’ .Prachtig gelegen op een unieke locatie midden in de natuur, wacht uw tourclub hier een warm en sportief welkom.

KLIK OP http://www.mas-ladret.com/fietsen.html   VOOR MEER INFORMATIE OF RESERVERING

  Benefits

 Logo-PimBonstra

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *