Nieuwsbrief Juni 2013/4

Inhoud:

  1. De Giganten van de Tour.
  2. Modepopjes
  3. Klimtoertocht
  4. Klassement voor beklimmingen
  5. Toerfietsunie wil meer persoonlijk contact met leden

1          De giganten van de Tour

We worden in de media weer geattendeerd op de Tour de France die over enkele weken weer van start gaat. De Belgische omroep CANVAS zendt een tweedelige documentaire uit over 110 jaar Tour de France. Alle giganten en historische momenten uit de tourgeschiedenis fietsen voorbij: vooroorlogse pioniers,  de heerschappij van Eddy Merckx en Lance Amstrong. Ook de zwarte bladzijden van de tourgeschiedenis, o.a. de dramatische dood van Tony Simpson, worden niet genegeerd.

LET OP: 1e deel van de docu:

Maandag 17 juni  2013, aanvang 21.35 uur. Kijken dus.

2          Modepopjes

Er reed een peloton wielrenners door een winkelstraat van een Italiaans dorpje. Bij de etalageruit van de schoenenwinkel, halverwege de straat, draaiden alle renners hun hoofd. Ze staarden niet naar de schoenen, en zelfs niet naar het meisje van de schoenenwinkel. Ze staarden naar zichzelf.

© ANP

Door Thijs Zonneveld

Er is geen volk zo ijdel als wielrenners. Modepopjes zijn het, stuk voor stuk. De sokken moeten tot de juiste hoogte worden opgetrokken, de beentjes zijn gladder dan glad en het montuur van de ­flashy zonnebril moet bij de schoenen passen.

Verder moet het zadel zo hoog mogelijk en het stuur zo laag mogelijk staan, en dient de houding op de fiets in eindeloze rollerbanksessies voor de spiegel te zijn geperfectioneerd.

Het gaat er niet om hoe hard je gaat, maar hoe je eruitziet. Of, in wielerjargon gesproken: hoe gesoigneerd je bent. Wielrenners zijn net pauwen: ze pronken en ze proberen elkaar de ogen uit te steken met nóg hogere velgen, nóg ­ fluorescerendere schoenen en nóg bruinere benen. Ik ken renners die in de winter liever onder de zonnebank liggen dan dat ze trainen, omdat ze bij de eerste de beste voorjaarskoers hun poepbruine benen willen showen.

Verslaafd

Thomas Voeckler knipt de naden uit zijn sokken om ze nog iets hoger op te kunnen trekken, Franky Vandenbroucke maakte generaties renners verslaafd aan kinky hoesjes over hun schoenen, het halve Franse profpeloton heeft een fietsje op de kuit getatoeëerd, Marcel Kittel heeft een Elvisvetkuif en de rest van de Duitse renners rijdt met een Jan Ullrich-oorbel en geblondeerde haren in het rond.

Maar vooral in Italië kunnen ze er wat van. Daar mag je niet eens meefietsen met een groepje wielertoeristen als je sokken niet bij je schoenen kleuren.

Mario Cipollini, de man die er niet over piekerde om een niet-bijpassende broek bij een leiderstrui aan te trekken, is niet voor niets een Italiaan. Stefano Garzelli – die in de afgelopen Giro rondreed in een lichtgevend geel pakje met lichtgevende gele sokjes en lichtgevende gele schoentjes en met een lichtgevend geel zadel op zijn fiets – epileert zijn wenkbrauwen voor iedere etappe.

Verder sleept hij een beautycase ter grootte van een koelbox met zich mee met daarin allerhande shampoos, conditioners en gels om zijn haar in model te brengen. En dat terwijl hij kaal is.

Koning

Maar de koning van het soigneren is Filippo Pozzato. Alles, maar dan ook alles, klopt bij hem. De teint van de benen is precies de juiste bruingraad, de sokhoogte is tot op de centimeter nauwkeurig uitgemeten en zijn positie op de fiets is tranentrekkend mooi. Hij trapt niet; hij ááit de pedalen alsof het de cavia’s van zijn zusje zijn.

Voor Pozzato is wielrennen geen sport, maar kunst. Begin maart reed hij in Roma Maxima, eindigend naast het Colosseum, als tweede over de finish. Hij juichte toch, met de armen breeduit wapperend, zoals hij dat zo vaak had geoefend voor de spiegel.

Achteraf zei hij dat hij niet wist dat er nog iemand vooruit was. Ik geloof er niks van. Ik durf te wedden dat die prachtige bijna-overwinningsfoto van hem en het Colosseum boven zijn bed hangen, en dat hij voor het slapen gaan naar zichzelf staart. Wat maakt hem het uit dat hij die wedstrijd niet won. Hoe hij eruitziet is het enige dat telt.

 

logo-axel

 

 3          Klimtoertocht

Graag willen wij Toerclub Abcoude wijzen op een leuke en uitdagende vrije toertocht in uw regio:

Fiets mee met de Klimtocht voor Right To Play

 Op zondag 23 juni 2013 organiseert Right To Play met toerfietsclub DTC een unieke fietstocht ten behoeve van sport- en spelprojecten in Dadaab (Kenia). Right To Play helpt de situatie van duizenden kinderen in één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld te verbeteren door de kracht van sport en spel. Want IEDER kind heeft het recht om te kunnen sporten en spelen.

De Klimtocht voor Right To Play is een vrije toertocht, voor iedere fietser. Er zijn tochten van 75 kilometer, 110 kilometer en 135 kilometer.

U fietst mee voor 45 euro. Hiervoor krijgt u:

–           Een uitdagende rit over de Utrechtse Heuvelrug

–           Een Mylaps-tijdrit over een glooien parcours

–           Een prachtig Right To Play wielershirt van Bioracer (zie bijlage voor een foto)

–           Een jaar lang sport en spel voor 2 kinderen in Dadaab

Maar het voornaamste is dat u als deelnemer Right To Play steunt met uw deelname.

Wilt u meer weten over de Klimtocht voor Right To Play?

Mocht u eventueel vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

Met sportieve groet,

 KIM ZWAAN EVENTS

 Right To Play Nederland

+ 31 (0) 70 3153490

kzwaan@righttoplay.com   www.righttoplay.nl

 

 4          Klassement voor beklimmingen

De nieuwste trend op trainingsgebied is ongetwijfeld het opmeten en vergelijken van sprints. Sprints zijn kleine fragmenten op je route waarvoor aparte klassementen worden bijgehouden. Denk aan beklimmingen of kleine heuveltjes. Sprints dagen je uit en dat kan nou net de motivatie zijn om toch te gaan trainen.,

Fietstijden.nl is de enige Nederlandse site die automatisch klassementen voor beklimmingen kan maken. Speciaal voor verenigingen en fietsclubs is het mogelijk om een speciaal klassement te bekijken met alleen resultaten van leden van de vereniging. Dit klassement is ook eenvoudig toe te voegen aan de website van jullie vereniging. Ideaal voor onderlinge competities en helemaal gratis.

Alle beklimmingen in Nederland

Op Fietstijden.nl hebben we alle serieuze beklimmingen in Nederland met de hand gecontroleerd zodat we een compleet en accuraat overzicht hebben van interessante beklimmingen. Naast de Nederlandse beklimmingen hebben we ook de populairste beklimmingen in de Ardennen en Alpen toegevoegd.

Start je eigen competitie

Voor elke wielerclub worden aparte klassementen bijgehouden van de deelnemers hiervan. Deze klassementen kun je opnemen op de website van de groep of vereniging zodat iedereen ziet wie er bovenaan staat op jullie favoriete sprint(s).

Train met de Fietstijden.nl app of met je Garmin

Download en gebruik de gratis app van Fietstijden.nl. Als je hiermee over een sprint gaat wordt dit automatisch herkend en verschijn je vanzelf in het klassement. Gebruik je liever je Garmin, dan kun je die met één klik importeren!

In de bijlage zijn printscreens toegevoegd zodat je kan zien hoe het er voor jullie vereniging uit zou kunnen zien. Je kunt eenvoudig zelf je vereniging gratis toevoegen via http://www.fietstijden.nl/mijn/groepen/create

Mocht je nog vragen hebben of ergens niet direct uitkomen, aarzel niet om even contact op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Maurice Ottink

Fietstijden.nl

 

Logo-PimBonstra

 

 5          Toerfietsunie wil meer persoonlijk contact met leden

door: Leo Aquina | 13 juni 2013

“We wisten steeds minder wat er speelde in het land en andersom hadden we de indruk dat de verenigingen steeds minder wisten wat hier op het bureau speelde”, vertelt Manon Crijns van wielersportbond NTFU. De NTFU besloot naar aanleiding van twee onderzoeken vorig jaar drastisch te reorganiseren. In plaats van negen grote districten deelt de bond de organisatie op in vijfentwintig kleinere regio’s. “We geloven echt in het persoonlijke contact”, aldus Crijns.

De NTFU is een bond die de belangen van de sportieve racefietser, de mountainbiker en de recreatieve fietser behartigt. In totaal zijn er ruim 550 vereni-gingen bij aangesloten, die zich bezighouden met alle aspecten van de wielersport met uitzon-dering van de wedstrijdsport. De NTFU bestaat in Nederland naast de KNWU en de Fietsersbond. “Wij positioneren ons daar tussenin”, aldus Crijns. “De KNWU houdt zich nadrukkelijk bezig met de wedstrijdsport en de Fietsersbond richt zich echt op de recreatieve fietser. De NTFU biedt onderdak aan de sportieve racefietser en mountainbiker. Veel mensen beginnen aan een tweede sportcarrière op de fiets nadat zij bijvoorbeeld zijn gestopt met voetballen. Zij zijn wel prestatiegericht, maar niet per se in wedstrijden. NTFU-verenigingen organiseren toertochten, clinics en trainingen.

Afstand
In totaal organiseren de NTFU-verenigingen jaarlijks zo’n 3.000 toertochten verdeeld over 1.200 evenementen. Er zijn op dit moment ongeveer 55.000 leden en er is een jaarlijkse aanwas van zo’n 3.000 leden waarmee de doelstelling va 60.000 leden in 2016 ruimschoots gehaald lijkt te worden. Toch zag de NTU redenen voor een vrij ingrijpende reorganisatie. Waarom?

“We hebben vorig jaar een onderzoek gedaan naar wat de fietsers zelf willen en daarnaast hebben we een verenigingsmonitor gehad”, vertelt Crijns. “Daaruit kwam naar voren dat de afstand tussen de verenigingen en het uniebureau steeds groter werd. De districten werden steeds groter omdat er steeds meer verenigingen kwamen en er was steeds minder interactie. De districtsvergaderingen werden ook steeds minder goed bezocht.”

Naar aanleiding van die constateringen stelde de NTFU een plan op waarbij de negen districten zouden worden vervangen door 25 regio’s. “Er kwam dus geen nieuwe bestuurslaag tussen”, aldus Crijns. “De regio’s komen in plaats van de districten. Vroeger hadden we zo’n 100 verenigingen per district, in de nieuwe structuur zijn dat ongeveer 25 verenigingen per regio.”

Leren van elkaar
‘Waar de overheid steeds meer kiest voor schaalvergroting, kiest de NTFU bewust voor het tegenovergestelde’, schrijft de NTFU in haar persbericht over de structuurwijziging. Waarom? “Wij geloven echt in persoonlijk contact”, zegt Crijns. “Door kleinschaligere bijeenkomsten in de regio’s kunnen de verenigingen echt met elkaar in gesprek gaan. Zij leren veel meer van elkaar dan van alles dat wij op het hoofdkantoor op papier zetten. Het is onze rol als bond om te faciliteren en dat doen we niet door 1.000 man bij elkaar te zetten voor een presentatie, aangevuld met papieren informatie. Als voorbeeld kan ik een vereniging noemen die onlangs een beleidsplan schreef en dat besprak met andere verenigingen. Wij hebben op het uniebureau allerlei documentatie liggen over beleidsplannen, maar de verenigingen leren veel directer van elkaar. Juist door henzelf in gesprek te laten gaan over de problemen die zij tegenkomen.”

Welke problemen komen de verenigingen in de praktijk zoal tegen? Crijns: “Dat zijn eigenlijk de gebruikelijke zaken waar ook veel verenigingen in andere takken van sport mee kampen. Je ziet bij de NTFU bijvoorbeeld dat het ledenbestand nogal eenzijdig is. Het zijn vooral mannen tussen de 45 en de 65 jaar oud. Verenigingen willen vooral meer jeugd en vrouwen aantrekken. Sommigen slagen daar goed in en anderen minder. Hoe gaan zij daarmee om?”

Feeling met achterban
De nieuwe regiostructuur werd tijdens de districtsvergaderingen in het voorjaar van 2013 aan de leden voorgelegd en zij reageerden enthousiast. Crijns: “Die voorjaarsvergaderingen zijn altijd druk bezocht omdat tijdens deze vergaderingen de ledenpassen en NTFU-kalenders worden uitgedeeld. We wilden graag weten wat de achterban van onze plannen vond. Daarom hebben we er bewust voor gekozen tijdens deze vergaderingen onze nieuwe plannen voor te leggen.”

Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de achterban tijdens de unieraadsvergadering op 27 mei definitief instemde met de plannen. “Er zijn ook twee extra bestuursleden bijgekomen. Daardoor kunnen we garanderen dat het bestuur minimaal één keer per jaar vertegenwoordigd is op alle regiovergaderingen. Op die manier houdt het hoofdbestuur ook veel beter feeling met wat er speelt in het land.”

Voor meer informatie: www.ntfu.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *