Nieuwsbrief 2014/1

TC-Abcoude-logo

Inhoud:

1.   Verrassingsweekendjes

2.   De voorbereiding van het fietsseizoen begint op de Wattbike

3.   Handige helmpjes 

4.   Contract gedragsverandering’ als hulpmiddel bij leefstijlverandering, vooral in de sport.

 Beste Tourclub Abcoude leden.

Het heeft even geduurd voordat je weer een nieuwsbrief van ons kreeg. Drukte en website storingen hebben het verzenden aanzienlijk vertraagd. Gelukkig zijn we er nog. Behalve deze brief zullen we de komende weken ook de website weer aanpassen aan de actualiteit. Jullie verdienen toch om steeds up to date geïnformeerd te worden. 

Laat het schaatsen ons op natuurijs in de steek, ja dat kun je wel zeggen. Anderzijds, dit huidige Nederlands klimaat biedt volop kansen goed getraind bij de openingsrit in het 1e weekend van maart te verschijnen. Wij hebben een winter waarin wij, lang bij redelijke goede, met soms uitzonderlijke zonnige dagen, omstandigheden konden blijven doorfietsen. Terwijl ik dit schrijf, schijnt buiten de zon, is er amper wind en een graad of 8C. Ik fiets niet, helaas, omdat twee bestuursleden willen, dat deze mededelingen vandaag nog de deur uitgaan. En zo heeft ook deze renner met de overige redactieleden de zorg voor de brief hoog in het vaandel staan. 

Verderop zie je nog een overzicht van hoe vaak de website in 2013 is bezocht. Beter gezegd blijf ons actief volgen via de website en laat graag je reactie weten op die site.

 

1              Verrassingsweekendjes.

In 2013 is de Toerclub Abcoude begonnen met het organiseren van een verrassingsweekend (drie dagen) in het buitenland. Buitenland zeg je, ja, buitenland, de keuze valt op locaties en omgevingen kort over de grens en waarbij de afstand niet meer bedraagt dan 200 tot 300 km vanuit Abcoude. Met zulke afstanden is het mogelijk bij aankomst in middag en op de dag van vertrek in de ochtend gezamenlijk nog enkele uurtjes te fietsen.

Dit jaar zijn er maar liefst twee van dit soort weekeinden, de omgeving is nu dan wel geen verrassing meer, maar de locatie en routes wel. Heb je er zin, meld je dan graag aan voor het volgende:

  • 25 t/m 27 april 2014   Teutoburgerwoud;      300 km van Abcoude
  • 4 t/m 6 juli 2014         Luxemburg;               340 km van Abcoude

 

logo-axel

 2              De voorbereiding van het fietsseizoen begint op……….

Bij de meeste van ons komt er in de winter weinig van fietsen terecht. Het is koud en de wegen kunnen glad zijn. Om toch in goede conditie te blijven, zoeken we ons heil in spinning. Oud Europees Triatlon kampioen en onze sponsor Axel Koenders, biedt een alternatief. Bij Axel Koenders Fit-service kun je  niet alleen werken aan je conditie, maar ook schaven aan je fietstechniek. In de sportzaal staat een racefiets opgesteld die gekoppeld is aan een monitor met een geweldig pakket software. Dat pakket bied je de mogelijkheid op elk door jou gewenste frequentie en weerstand een scala aan routes te fietsen, van kort tot zeer lang, van vlak tot steile beklimmingen. Je kunt daarbij kiezen uit alle bekende wielerklassiekers of zelf een route samenstellen. Op de monitor verschijnt bijv. de Amstel Gold Race, die je geheel/gedeeltelijk kunt fietsen, voorzien van een film die natuurgetrouw laat zien waar je op dat moment bent in het parcour. En eerlijk, ik heb het getest, het verveelt geen moment.

Behalve dat geeft Axel ook graag tekst en uitleg over je fietstechniek. 

Wielrennen wint bij een steeds grotere groep aan populariteit. Vaak is een evenement ten bate van een goed doel – bijvoorbeeld Alpe d’HuZes – voor deze mensen de eerste kennismaking met de racefiets. Meerdere keren die berg op, dat is geen gemakkelijke opgave. Daar hoort een gedegen training bij, die bij voorkeur al in de winter begint.

Daar wringt voor ven ons de schoen. De dagen zijn kort en koud. Spinning biedt niet altijd een volwaardige vervanging. Conditioneel schieten we er misschien wel iets mee op, maar afgezien van het feit dat we op een fiets zitten, heeft het qua techniek weinig met wielrennen te maken. Terwijl juist op dat terrein de grootste winst te boeken valt.

De racefiets staat klaar
Bij Axel staat de racefiets al klaar voor gebruik. Door het uitgebreide softwaresysteem kun je ook persoonlijke gegevens opslaan. Een belangrijke indicator is natuurlijk het vermogen dat je als wielrenner trapt en waar de kracht vandaan komt.

Het peloton Nederlandse (amateur)wielrenners wordt steeds groter. Vooral mensen die net beginnen, trappen weinig efficiënt. Het zijn stoempers die vooral duwen en niet of nauwelijks trekken. Ze maken de beweging niet af. Dat is zonde, want daardoor zetten ze hun kracht niet optimaal in. Axel is zeker in staat deze mensen naar een hoger niveau te tillen. Behalve indoor training biedt hij ook buitentraining aan. 

Ambitieus doel
De techniek zit er dus niet ingeramd, maar velen van ons hebben wel een ambitieus doel voor ogen, denk aan het bedwingen van (zware) cols. In de winter wordt er door verreweg de meesten van ons te weinig getraind en om dat te compenseren gaan we er in het voorjaar direct hard in. Terwijl het zo belangrijk is de belasting geleidelijk op te bouwen; het is  belangrijk om hard te trainen als het kan en te rusten als het nodig is. Juist omdat er in de winter zo weinig gefietst kan worden, vergeten we dat aspect. Met alle gevolgen van overtraining en –belasting van dien. Vooral aan het begin van het seizoen is de kans op blessures vrij groot. Op die manier kan je fietsdoel verder uit zicht raken.”

In het sportcentrum van Koenders kun je als (beginnende) fietser of als toppertje met aspiratie – jezelf warmdraaien voordat je weer buiten gaat koersen. 

Geen tegenliggers, stoplichten of tegenwind
Het is een groot voordeel wanneer je direct kunt beginnen. Wie buiten een rondje rijdt is vaak even onderweg voordat er een stukje echt hard gefietst kan worden. Er zijn tegenliggers op de weg, fietsers die minder hard rijden, stoplichten. Echt hard en zonder onderbrekingen doorfietsen zit er vaak niet in. Daar heb als je indoor sporter geen last van, net als van tegenwind overigens. 

Bron: Toerclub Abcoude.

3            Handige helmpjes

De uitvouwbare fietshelm van Carrera heeft een flexibel frame. Dat scheelt niet alleen in ruimte in de rugzak (volgens de makers zo’n twintig procent), het zorgt ook voor een perfecte pasvorm. Uiteraard biedt de helm nog steeds optimale bescherming. Bijkomend voordeel van de “accordeonconstructie” is de goede luchtcirculatie. Wel zo fris, toch! Oh ja, de helmen zijn in leuke felle kleuren te krijgen en zelfs in de kleuren van de Tour, Vuelta en de Giro.

carrera_foldable_colours_enhancefilename107

Zie ook www.pedal-pedal.co.uk

 

4              Contract gedragsverandering’ als hulpmiddel bij leefstijlverandering, vooral in de sport.

door: Lennart Bloemhof | 30 januari 2014

Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief van sportpsycholoog Anoek de Voogd ontvangt een ‘contract gedragsverandering’, waarmee De Voogd mensen via een stappenplan wil helpen hun leefstijl te veranderen. De interesse van De Voogd voor sportpsychologie ontstond tijdens haar studie Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarna ze een postacademische opleiding volgde tot praktijksportpsycholoog. Inmiddels is De Voogd geaccrediteerd sportpsycholoog, en daarnaast ook fitnessinstructeur, personal trainer en gewichtconsulent met een eigen praktijk in Amstelveen. Die diverse achtergrond komt haar in de dagelijkse praktijk goed van pas, omdat bij leefstijlverandering volgens De Voogd veel aspecten een rol spelen.

De Voogd koestert naar eigen zeggen al haar gehele leven grote belangstelling voor sport. Ze handbalde ruim vijftien jaar en hoefde er ook niet lang over na te denken om Bewegings- wetenschappen te gaan studeren na de middelbare school. Tijdens die studie vond de Voogd de sportpsychologische vakken het interessantste. “Toen wist ik al snel dat ik daarmee verder wilde.”

Studiereis naar Lissabon
De interesse in de sportpsychologie leidde onder andere tot een studiereis naar Lissabon, waar De Voogd vijf maanden onderzoek deed naar de verschillen tussen het perfectionisme bij Nederlandse voetbaltalenten en hun Portugese leeftijdsgenoten. De uitkomst van dat onder- zoek? “Portugese voetballers zijn meer perfectionistisch. De hypothese was dat dit kwam omdat adolescenten in Nederland meer keuzes hadden op het gebied van de richting die ze op wilden met hun leven. In Portugal is er meer armoede en daar is voetbal een manier om uit die armoede te komen. Dat stimuleert hun perfectionisme als voetballer.”

Titel
Haar opleiding tot praktijksportpsycholoog – na haar studie Beweginswetenschappen – leverde De Voogd naast ervaring in de praktijk ook de beschermde titel ‘sportpsycholoog VSPN®’ op. Deze titel bestaat sinds 2004. Want toen besloot de Vereniging voor Sport Psychologie in Nederland (VSPN) sportpsychologen te accrediteren om zo het kaf van het koren onder de sportpsychologen te onderscheiden, omdat de titel ‘sportpsycholoog’ niet beschermd is. Bij de VSPN geregistreerde sportpsychologen hebben onder meer een wetenschappelijke opleiding afgerond, gebruiken methoden waarvan het effect wetenschappelijk is aangetoond, hebben de nodige praktijkervaring en kunnen doorverwijzen naar specialisten wanneer dat nodig is. Daarnaast adviseert sportkoepel NOC*NSF om met VSPN-geaccrediteerde sportpsychologen samen te werken.

Maatwerk
Al gedurende haar opleiding tot sportpsycholoog deed De Voogd ervaringen op in verschillende sporten zoals voetbal, tennis, rugby, zwemmen en hardlopen. Daarnaast werkt ze in een sportschool als personal trainer en krachttrainer. In de praktijk ontdekte ze dat sportpsychologie vooral maatwerk is. “Iedere sporter loopt weer tegen andere dingen aan. Bij de een zijn de problemen meer persoonlijk gerelateerd, terwijl de ander met sportgerelateerde problemen kampt. En bij het begeleiden van amateursporters komen weer heel andere zaken kijken: een baan kan dan bijvoorbeeld veel invloed hebben.”

De Voogd merkt dat er de laatste jaren anders tegen haar vakgebied wordt aangekeken. “Ik moest altijd uitleggen wat ik doe, maar dat hoeft steeds minder vaak. In de sport worden fysieke, technische en tactische vaardigheden dagelijks getraind. Naast die drie factoren wordt het mentale aspect nu ook steeds vaker meegenomen. Dat is een goede ontwikkeling, want goede mentale training kan helpen bij het verbeteren van de sportprestatie.”

Contract
Momenteel werkt De Voogd niet met topsporters, maar voornamelijk met talentvolle sporters en amateursporters. Verder rondde ze in 2012 de cursus gewichtsconsulent en natuurvoedingsadviseur af en is ze zich steeds meer gaan focussen op het veranderen van de leefstijl van haar cliënten. De Voogd: “Ik merk in de praktijk dat veel mensen moeite hebben om hun gedrag op het gebied van voeding en bewegen aan te passen”.

Het inspireerde haar om het ‘contract gedragsverandering’ te bedenken. “Als je iets opschrijft, is de kans groter dat mensen zich ook daadwerkelijk aan hun voornemens houden. Als het in het hoofd blijft rondslingeren, vindt iemand altijd wel een excuus om iets niet te doen”, aldus De Voogd. Ze kan niet exact aangeven hoeveel mensen het contract ondertekend hebben. “Het is vooral bedoeld als hulpmiddel voor mensen om hun leefstijl te veranderen”, benadrukt ze. “En het is ook vooral aan de mensen zelf om zich eraan te houden.”

Divers
Met haar achtergrond als krachttrainer, gewichtsconsulent en sportpsycholoog heeft De Voogd een divers cv opgebouwd. Dat helpt haar in de praktijk, zegt ze. “Tijdens het werken in de sportschool merkte ik bijvoorbeeld dat voeding ontzettend belangrijk is bij het veranderen van iemand zijn leefstijl. Zo ben ik bij de cursussen gewichtconsulent en natuurvoedingsadviseur terechtgekomen. Maar het grootste struikelblok voor mensen om hun leefstijl te veranderen, blijft het mentale.”

Op de vraag of sportpsychologie daarom haar basis is, geeft ze een zorgvuldig antwoord: “Mijn basis is mentale begeleiding en daar horen meer facetten bij dan alleen sportpsychologie. In de Engelse taal hebben ze daar eigenlijk betere definities voor. ‘Sport psychology’ is al het mentale dat rond wedstrijdsport hangt. ‘Exercise psychology’ is de term voor alles dat rond beweging en psychologie hangt, zoals de relatie tussen beweging en mentale gezondheid. Dat beschrijft mijn werkzaamheden want daar hoort weer het onderzoek naar leefstijlen bij, wat multidisciplinair is. Dus mijn werk is niet alleen sportpsychologie, maar is ook gerelateerd aan voeding, trainings- en inspanningsfysiologie en soortgelijke vakgebieden.”

Ondanks het multidisciplinaire karakter van haar werk heeft De Voogd nog niet direct de aandrang om zich op nog meer gebieden te specialiseren. “Ik wil gewoon met veel dingen bezig zijn en wil mezelf blijven ontwikkelen. Maar in elk vakgebied is het goed om bijscholing te volgen en vaak moet het ook om accreditaties te behouden, dus ik ben nog niet uit de schoolbanken hoor”, zegt ze lachend.

Voor meer informatie: www.anoekdevoogd.nl en het ‘contract gedragsverandering’

 

Logo-PimBonstra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *