Nieuwsbref Toerclub Abcoude, nov. 2013/12

 

TC-Abcoude-logo

 

LET OP:

Snertrit Zondag 3 november 2013

Algemene Ledenvergadering woensdag 27 november 2013AlgemeneLedenvergadering

 Inhoud:

 1. Snertrit zondag 3 november 2013
 2. Algemene Ledenvergadering woensdag 27 november 2013
 3. Liever een uurtje eerder op de sportfiets dan seks
 4. SealSkinz sokken, handschoenen en mutsen zijn 100% water- en winddicht, warm en ademend.
 5. Nieuw informatieplatform biedt handvatten voor gezonde levensstijl
 6. Wielrenners worden ouder
 7. Hageland Classic 12 april 2014
 8. In the City of Bikes: The Story of the Amsterdam Cyclist

 

logo-axel

 1          Snertrit          

Zondag 3 november 2013 aanvang 10.00 uur, vertrek vanaf Cafe De Punt in Baambrugge,  is er weer de jaarlijkse snertrit, met na afloop erwtensoep in Cafe De Punt. De rit heeft een lengte van ongeveer 70km. Let wel, wanneer het erg slecht weer is zal evengoed vanaf 12.30 uur voor de leden van de TC Abcoude erwtensoep geserveerd worden.

 

erwtensoep

2          Algemene Ledenvergadering woensdag 27 november 2013

vergaderen-nog-niet-gelezen

Op woensdag 27 november 2013 aanvang 20.00 uur, Viscentrum Gehandicapten aan de Molenweg te Abcoude, zal de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Toerclub Abcude worden gehouden, handelend over het boekjaar 2012. De vergaderstukken voor die vergadering zullen de komende week door de secretaris worden verstuurd.

zijn er nog vragen

 

3          Liever een uurtje eerder op de sportfiets dan seks   

no sex           

Liever een uurtje eerder uit de veren en lekker fietsen, dan in een warm bed seks met de partner. De passie van sportieve fietsers gaat wel heel ver. Het is een van de onthullingen uit een grootschalig onderzoek onder sportieve fietsers, mannen en vrouwen, in aanloop naar de beurs Bike MOTION Benelux.

 

De organisatie voelde 850 fietsers aan de tand en kwam tot opmerkelijke bevindingen. Mannen blijken de ijdeltuiten op de fiets, vrouwen kijken verlekkerd naar gladgeschoren benen en malse kuiten. Opvallend is dat beide groepen zich nogal eens ergeren aan het a-sociale gedrag van andere sportieve fietsers.
 
Andere bevindingen: bijna 7 van de 10 mannen leeft liever vijf jaar korter dan nooit meer te kunnen fietsen. Bij de vrouwen ook een fors aantal, ruim 6 van de 10. Verder blijkt dat 82% van de mannen en 68% van de vrouwen liever tot hun 70ste doorwerkt dan nooit meer te kunnen fietsen. Pensioenprobleem opgelost?

fietsstel

 Top 3 

De Top 3 redenen om te fietsen, mannen en vrouwen opgeteld, zijn gezondheid en fitheid, plezier en ontspanning en lekker bezig zijn in de buitenlucht. Op de vierde plaats staat prestatie- en competitiedrang, voor een kwart van de mannen de primaire reden om op het racezadel te springen en voor slechts 12% van de vrouwen. Het plezier van het fietsen krijgt een extra boost als mannen een vrouwelijke sportieve fietser ontwaren. Zes van de tien geeft toe daar best een beetje opgewonden van te worden. Er wordt wat afgesjanst op het fietspad. De vrouwen doen nauwelijks onder voor de mannen want zeker de helft kan het uitzicht op mannelijke sportief vlees erg waarderen. Een derde van de mannen geeft ruiterlijk toe soms jaloers te zijn op de spieren van andere sportieve fietsers en bij de vrouwen is dat zelfs meer dan de helft (55%).

Bel ontsiert

Uit pure ijdelheid ontbreekt bij meer mannen dan vrouwen de verplichte bel op de sportieve fiets. Weliswaar hebben zowel een derde van de mannen en de vrouwen geen bel, maar bij de mannen geeft een kwart van deze groep als reden aan dat een bel afbreuk doet aan de schoonheid van de fiets. Bij de belloze vrouwen geldt dat voor slechts 8%. De helft van de mannen en vrouwen zonder bel vindt die ook simpelweg niet nodig: ze roepen wel als ze willen passeren.

Gesoigneerd uiterlijk 

De mannelijke ijdeltuiterij komt op meer vlakken tot uiting. Zo hechten zij meer belang aan een gesoigneerd uiterlijk dan vrouwen en maken hun fiets vaker schoon. Vooral mannen (81%) maar ook driekwart van de vrouwen ziet er graag tip top uit en stemt de kleuren van de helm en de verdere outfit nauwkeurig af op die van de fiets. Het mannelijke huishouden ziet er heel wat minder gesoigneerd uit: liefst 62% van de heren beaamt de stelling ’ik maak vaker mijn fiets schoon, dan dat ik schoonmaak in het huishouden’. Zelfs 41% van de vrouwen is het daarmee eens! Fietsen met een schoon rijwiel blijkt negen van de tien mannen ‘een beter gevoel’ te geven. Ondanks dat vrouwen de fiets minder vaak in het sop zetten zijn bijna evenveel (85%) het daar wel mee eens. De mannen prefereren overigens zwart als hoofdkleur van de sportieve fiets met als tweede keus wit. Bij de vrouwen is dat precies andersom.

Ergernissen 

Maar ook genoeg ergernissen onder sportief fietsend Nederland. In de gezamenlijke Top 5 staat het weggooien van afval op nummer 1. Gevolgd door a-sociaal weggedrag van automobilisten, a-sociaal gedrag van andere sportieve fietsers, slechte infrastructuur en agressie bij automobilisten. De ergernis die het snelst zou moeten worden aangepakt is de verbetering van de infrastructuur, zoals slechte fietspaden en scheuren in de weg. 

 weggedrag
Overigens prijkt bij de vrouwen als grootste irritatie op nummer 1 het a-sociale weggedrag van automobilisten. Voor de mannen is dat het weggooien van afval, wat bij vrouwen op 2 staat. Vrouwen en mannen zijn het unaniem eens over de 3e plaats: het a-sociale gedrag van andere sportieve fietsers.

Maand geen seks 

De romantiek heeft zwaar te lijden onder de passie voor de sportieve fiets. Twee derde van de mannen staat ’s morgens liever eerder op om te kunnen fietsen dan nog een gezellig uurtje te knuffelen met de partner. Bij de vrouwen is de keuze voor de fiets nog iets significanter en kiest 68% voor zitvlees in plaats van mannenvlees.

hand in broek

Nog een prikkelend gegeven: bijna de helft (45%) van de mannen heeft liever een maand geen seks dan een maand niet te kunnen fietsen. Bij de vrouwen is dat zelfs 60%.

Geen party animals

Uit het onderzoek blijkt verder dat zowel mannen als vrouwen in het weekeinde liever drie uur extra fietsen dan quality time doorbrengen met familie of vrienden. Sportieve fietsers zijn beslist geen party animals. Op een feest gaan ze liever een uur eerder naar huis dan te blijven hangen. Driekwart van de mannen drukt zijn snor en 85% van de vrouwen knijpt er eerder tussenuit om ’s ochtends weer fris en fruitig op het zadel te zitten.

Nuchter op de fiets

Bij een tussenstop op een terras doen mannen zich massaal tegoed aan koffie met een (appel)gebakje. De meeste vrouwen kiezen uitsluitend voor koffie, thee of frisdrank, hoewel zij niet vaker aangeven te fietsen voor een goed figuur. Niet veel maar toch nog 3% van de mannelijke sportieve fietsers kiest voor een alcoholische versnapering zoals bier of wijn. De vrouwen kunnen ook deze verleiding weerstaan en stappen volkomen nuchter weer op de fiets.

Het banaantje 

Wat gaat er mee in de bidon? De meeste mannen kiezen voor een met water aangemaakte sportdrank, een kleinere groep voor alleen water. Bij de vrouwen is dat net andersom. Als het om een toertocht of cyclosportieve rit gaat neemt de behoefte aan sportdrank bij de mannen toe en laten ook de vrouwen het water vaker staan. Aangevuld in de achterzak voor een extra shot energie met een gelletje of energiereep, de nummer 1 traktatie bij mannen. De vrouwen kiezen dan toch liever voor een banaantje.

Like cycling

4          SealSkinz sokken, handschoenen en mutsen zijn 100% water- en winddicht, warm en ademend.

SealSkinz sokken, handschoenen en mutsen zijn 100% water- en winddicht, warm en ademendDe unieke Porelle-technologie houdt het water buiten en zorgt voor een actieve afvoer van transpiratievocht.

Het gebruik van merinowol zorgt voor extra isolatie en comfort. In koude en natte weersomstandigheden kan je genieten van je tocht of training en blijven je handen 
en voeten warm en comfortabel met SealSkinz.

Sealskinz

 

SealSkinz producten zijn nauwaansluitend. Daardoor voelen de waterdichte sokken net
als gewone sokken en behoud je met de waterdichte handschoenen een optimaal en comfortabel gevoel.

 • 100% water- en winddicht
 • Warm en ademende
 • Comfortabel en nauwaansluitend

 De  Belg  Stijn De Volder, komt meer dan eens in beeld met zijn flashy handschoenen en sokken!  Laat deze handschoenen en sokken buiten flashy ook nog eens 100% wind- en waterdicht zijn en mooi en strak om je handen en voeten zitten. Je begrijpt waarom Stijn De Volder voor deze Ultra Grip Gloves en Socks van Sealskin kiest. O.a. verkrijgbaar bij www.futurumshop.nl/Sealskinz en http://www.wolvenberg.be

 

5          Nieuw informatieplatform biedt handvatten voor gezonde levensstijl

door: Thomas van Zijl | 17 oktober 2013

Er zijn verschillende organisaties en verenigingen die inzetten op gezond eten en voldoende bewegen, maar nog niet genoeg. Dat vindt althans Matthijn Tromp die met NLbewustgezond.nl een half jaar geleden een nieuw online informatieplatform lanceerde. Hij vertelt naar eigen zeggen een ander verhaal dan tot nu toe gangbaar is. 

Mensen zijn er volgens Tromp in veel gevallen voldoende van op de hoogte dat een gezonde levensstijl positieve effecten kan hebben. Hij heeft wel z’n twijfels bij de wegen die ze bewandelen om hun voedingspatroon aan te passen. “Bepaalde goeroes en specialisten zijn korte tijd buitensporig populair. Ze verschijnen op televisie, in kranten en niet te vergeten: ze verkopen hun boeken. De wetenschappelijke basis is vaak dun en de effecten op de langere termijn zijn niet altijd even helder.” 

Overgewicht stoppen
Dat wil niet zeggen dat Tromp zijn platform gestart is om anderen in de wielen te rijden. Hij wil vooraleerst de stijgende trend in overgewicht stoppen. In zijn optiek kunnen kleine aanpassingen in dagelijkse patronen leiden tot grote uitkomsten, maar dat moet dan wel consequent en op meerdere gebieden. Specialisten die bij het grote publiek bekend zijn, richten zich meestal op een specifiek, sterk afgebakend terrein. 

“Ik kijk anders naar de dingen. Meer vanuit een holistisch, allesomvattend perspectief. Het bereiken van een goede gezondheid is meer dan het volgen van een dieet. Goede voeding is belangrijk, net als voldoende bewegen en mentaal welbevinden. Dat zijn dan ook de categorieën op mijn site.” 

Nieuwe inzichten
Tromp beweert niet dat hij de wijsheid in pacht heeft, maar denkt dat hij de bezoekers van NLbewustgezond.nl veel nieuwe inzichten kan aanreiken. Dat doet hij op basis van wetenschappelijk onderzoek dat hij gelezen heeft. Een groot verschil met andere instanties die volgens Tromp niet altijd volstrekt onafhankelijk opereren. “Ze hebben belangen, bijvoorbeeld afspraken met supermarkten of voedselproducenten. Die heb ik niet, ik vertel wat ik weet en waar ik het vandaan heb.” 

Tromp realiseert zich dat hij onmogelijk alles kan lezen en bijhouden, maar probeert een zo volledig mogelijk overzicht te geven. “De informatie die nu voor mensen vrij toegankelijk is vind ik ontoereikend en niet goed genoeg. Dit platform kan een waardevolle aanvulling zijn.” 

bewust gezond

Vrouwen
Bezoekers van NLbewustgezond.nl zijn vaak mensen die kleine klachten ondervinden en zich afvragen of ze wel gezond genoeg eten en leven. Tromp richt zich bij het schrijven van de artikelen iets meer op mannen – omdat hij zelf man is – maar moet concluderen dat vooral vrouwen de weg naar zijn site weten te vinden. “Waar dat precies vandaag komt is mij een raadsel. Wellicht dat vrouwen toch iets meer met hun fysieke en mentale gesteldheid bezig zijn, zich daar meer zorgen over maken, of simpelweg gewoon nieuwsgieriger zijn.” 

Of het nu mannen of vrouwen zijn, Tromp is meer dan tevreden over de bezoekersaantallen, die oplopen tot in de duizenden per week. “Eerlijk gezegd is het een beetje met me aan de haal gegaan. Ik had deze toestroom niet verwacht. We zullen site dan ook permanent blijven aanpassen en technisch vervolmaken. Daar huur ik iemand voor in, want dat is mijn terrein niet.

E-book in wording
Informatievoorziening, dat is waar het Tromp om te doen is, maar op de achtergrond is hij serieus bezig met het verdienmodel van de site. In de eerste plaats moet het binnenkort te verschijnen E-book iets gaan opleveren, Tromp is op dit moment druk met schrijven. Daarnaast hoopt hij in een volgend stadium informatie te koppelen aan professionals bij wie bezoekers van de site actief mee aan de slag kunnen gaan. “Ik zal mensen nooit een dieet voorschrijven, maar kan hen natuurlijk wel in contact brengen met voedingsspecialisten. Voor mensen die meer vragen hebben op het vlak van bewegen, kan een personal trainer een interessante optie zijn.” 

Tromp is van plan om deze experts tegen betaling ruimte te bieden op zijn site. “Die ontwikkeling zou goed zijn om NLbewustgezond.nl naar een volgend plan te brengen en tegelijkertijd er concreet voor te zorgen dat onze bezoekers ook echt gezonder gaan leven.” 

Voor meer informatie: www.NLbewustgezond.nl 

 

6           Wielrenners worden ouder

Intensief sporten lijkt goed te zijn voor de gezondheid. Franse wielrenners die de Tour de France hebben gereden blijken gemiddeld zes jaar ouder te worden dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Franse cardioloog Xavier Jouven vorige maand presenteerde.

oudere wielrenners

Jarenlang topsport bedrijven werd tot voor kort als ongezond gezien. Joop Zoetemelk zei ooit: ”De Tour kost je een jaar van je leven”. Hij kan die uitspraak dus maar beter herroepen. Jouven deed zijn onderzoek onder 786 Franse wielrenners die na de Tweede Wereldoorlog minstens één keer hebben deelgenomen aan de Tour de France. Op 1 september 2012 bleek iets meer dan een kwart van deze groep inmiddels te zijn overleden. Dit sterftecijfers is volgens Jouven 41 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

De Franse professor plaatst wel een kanttekening bij zijn onderzoek. Tourrenners overlijden volgens de statistieken minder vaak aan hart- en vaatziekten. Volgens Jouven komt dat doordat sporters regelmatig medisch worden gekeurd. Mensen met een erfelijke hartafwijking worden automatisch afgekeurd voor topsport.

 Bron: 24 oktober 2013 | Door EDriessen | Geplaatst in het Blad Fiets, 

 

7          Hageland Classic 12 april 2014

 Op zaterdag 12 april 2014 richten de wielertoeristen van Mol-Millegem (Belgie) voor de 16de maal de “Hageland Classic” in (editie  2013 – 3273 deelnemers) Op onze 16de editie bieden wij U 6 omlopen tussen 70 en 180 km aan in het heuvelend landschap van het Hageland. Gelegen in de driehoek Diest-Aarschot-Leuven.  

hageland

Aan de deelnemers bieden wij :

 –          Vlotte inschrijving aan 3 inschrijftafels op 12 april

–          Uitgebreide bevoorradingen met drank-fruit-cake en koeken

–          Toiletten op alle bevoorradingsposten

–          Technische ondersteuning op de omlopen

–          Ophaaldienst voor onherstelbare pech

–          Bewaakte fietsparking

–          Uitgebreide parkeermogelijkheid

–          Geschenk en douche mogelijkheid bij aankomst in Mol

 Voor verdere informatie kunt U terecht op onze website www.hagelandclassic.be of bellen naar +32(0)495/136396

 

8          In the City of Bikes: The Story of the Amsterdam Cyclist

Pete Jordan, author of the wildly popular Dishwasher: One Man’s Quest to Wash Dishes in All Fifty States, is back with a memoir that tells the story of his love affair with Amsterdam, the city of bikes, all the while unfolding an unknown history of the city’s cycling, from the craze of the 1890s, through the Nazi occupation, to the bike-centric culture adored by the world today

 city of bikes

Pete never planned to stay long in Amsterdam, just a semester. But he quickly falls in love with the city and soon his wife, Amy Joy, joins him. Together they explore every inch of their new home on two wheels, their rides a respite from the struggles that come with starting a new life in a new country. 

 

Weaving together personal anecdotes and details of the role that cycling has played throughout Dutch history, Pete Jordan’s In the City of Bikes: The Story of the Amsterdam Cyclist is a poignant and entertaining read.

Logo-PimBonstra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *