Nieuwsbrief Toerclub Abcoude sept. 2013/8
Inhoud:
- Fietsen rond de stellingen van Amsterdam
- Wielrennen houdt je jong
- Is wielrennen nog wel menselijk?
- Cursus stoomt mountainbikers klaar voor nieuw seizoen
- Toerclub Abcoude leden ( 2 renners) rijden voor een goed doel
1 Kom je ook: Fiets mee met de Toertocht: Stelling van Amsterdam.
Vertrek Zaterdag 7 sept. 2013, aanvang 08.30 uur ter hoogte van Cafe de Eendracht te Abcoude. Let op: wij rijden de route van 85 km.
Een vrije fiets toertocht door redelijk ongerept natuurgebied rond de stad Amsterdam. Sinds de Stelling van Amsterdam Unesco Werelderfgoed is geworden, heeft de vroegere verdedigingslinie dankzij miljoenen investeringen een nieuw gezicht gekregen dat het verkennen meer dan waard is.
Het idee voor het Rondje Stelling ontstond in 2012 bij de Gemeente Amsterdam. Een fietstocht rond de Stelling van Amsterdam moest de gebruikswaarde van dit stuk Werelderfgoed vergroten en de recreatief aantrekkelijke groene ring rondom de stad een nieuwe impuls geven.
Het Rondje Stelling kent twee gepijlde afstanden. Met de 170 kilometer route wordt de Stelling in zijn geheel gerond en de afstand van 85 kilometer voert deels langs de 46 forten en sluizen die een eeuw geleden om de stad zijn gebouwd
Route
Rondje Stelling kent twee routes die beide worden gepijld.
GPS bezitters kunnen in de week voorafgaand aan het evenement de track downloaden via deze website. Na het evenement kunnen de routes over de verdedigingslinie nog eens kan worden gereden via het knooppuntenoverzicht dat bij de start wordt uitgereikt.
Er zijn twee afstanden
– 170 kilometer
– 85 kilometer (alleen vanuit Uithoorn)
De route van Rondje Stelling loopt over en langs de infrastructuur van de Stelling van Amsterdam en de tussenliggende, recreatief aantrekkelijke fietsverbindingen. De lange afstand voert langs 35 forten van de vroegere verdedigingslinie en is een sportieve uitdaging voor de deelnemer. De korte afstand loopt vanaf Uithoorn tot na het fort Penningsveer parallel met de 170 kilometer waarna de stad Amsterdam wordt doorkruist via verkeersluwe en in het groen verscholen fietspaden. In de polder de Rondehoep komen beide afstanden weer samen voor de laatste kilometers naar de finish.
Bron en meer info: http://www.rondjestelling.nl
2 Wielrennen houdt je jong
21 augustus 2013
Een leven lang wielrennen vertraagt het ouderwordingsproces. ”Mensen die ook op oudere leeftijd blijven sporten krijgen minder te maken met lichamelijke aftakeling, dan mensen die niet of nauwelijks sporten”. Dat stellen Canadese onderzoekers.
Wetenschappers van de McMaster Universiteit deden onderzoek onder verschillende leeftijdsgroepen. De proefpersonen moesten onder meer knie-extensies doen en grijpoefeningen met de handen. Daarbij werden mensen die al jarenlang sporten, vergeleken met mensen die niet sporten,
De onderzoekers constateren dat zowel de grijpkracht als de kracht in de benen zoals verwacht minder wordt naarmate iemand ouder wordt. Maar de afname is bij mensen die ook op oudere leeftijd blijven sporten, aanmerkelijk kleiner. ”Langdurige aërobe oefening vermindert de leeftijds-gerelateerde vermindering van spierkracht”, concluderen de onderzoekers. Voorbeelden van aërobe oefening zijn wielrennen, hardlopen of zwemmen.
Bron: Race & MTB Magazine Fiets
3 Is wielrennen nog wel menselijk?
Dat de onze zuiderburen gek zijn van wielrennen is absoluut geen geheim. Het is daar volkssport nummer 1 en er wordt veel media aandacht aan geschonken.
Zo ook in het programma ‘ Terzake’, de Belgische variant van ‘Een Vandaag’. Tijdens het onderstaande interview vragen de programma makers zich eigenlijk af of er niet veel te veel van wielrenners wordt gevraagd. Twee keer alpe d’huez in de Tour, stijgingspercentages van boven de 25% zoals afgelopen week in de Vuelta en eerder in de Giro. Daarnaast sturen ze renners over kasseien, gravelpaden en besneeuwde bergtoppen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En wanneer een renner dan na alle bovenmenselijke inspanning is uitgedroogd en letterlijk en figuurlijk leegloopt zou elk normaal mens een infuus krijgen. Maar dat is uiteraard uit den boze in de onze wielersport. Kortom; een erg interessant stukje televisie dat je zeker aan het denken zet!
Een discussiepunt dat hopelijk ook door de UCI, ASO en andere grote organisatoren wordt opgepakt! wat vind jij?
http://sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/wielrennen/MV_130827_Wielerronde_Stafste_Terzake
4 Cursus stoomt mountainbikers klaar voor nieuw seizoen
door: Thomas van Zijl | 22 augustus 2013
Als de herfst zijn intrede maakt is dat voor veel fietsliefhebbers reden om de mountainbike tevoorschijn te halen. Voor hen die nog niet zo ervaren zijn, organiseert de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) de kennismakingscursus Fiets-Fit. Op bijna zestig locaties verspreid over heel het land kunnen zij zich onder deskundige begeleiding vanaf eind september laten klaarstomen voor het seizoen.
Dat er animo is voor dit initiatief leidt geen twijfel. Het is namelijk al de dertiende keer dat de NTFU de cursus aanbiedt. Vanaf 2007 kunnen enthousiaste beginners op de fiets stappen onder professionele begeleiding van instructeurs. In het voorjaar wordt Fiets-Fit naast mountainbikers ook aan racefietsers aangeboden. “Daar is in september minder behoefte aan”, zegt projectleider Bart van de Vossenberg. “We kunnen wel heel veel mensen enthousiasmeren voor de racefiets, maar vanaf oktober breekt voor veel van hen dan toch een zwart gat aan tot het voorjaar. Daarom richten we ons in die najaarscursus specifiek op mountainbikers. Het seizoen leent zich daar nu eenmaal veel beter voor.”
Kennis en kunde
Fiets-Fit is een project van de NTFU en wordt in hoge mate uitgevoerd door NTFU-verenigingen en fietsvakhandelaren. Zij hebben de kennis en instructeurs in huis die de cursus tot een succes moeten maken. De NTFU biedt logistieke, promotionele, administratieve en financiële ondersteuning. Van de Vossenberg: “Op dit moment zijn er 58 aangesloten locaties die vanaf het weekend van 21 en 22 september van start gaan met Fiets-Fit. We verwachten dat er in totaal tussen de 700 en 750 mensen op de cursus afkomen.”
Dat betekent concreet dat er ervaren trainers op pad gaan met een groep van minimaal vijf en maximaal tegen de veertig deelnemers, al zijn daar extra instructeurs voor nodig. In zes weken krijgen zij inzicht in het afstellen van hun fiets, remmen en schakelen, voeding en materialen, de preventie van blessures en – niet onbelangrijk – stuurvaardigheid. “Het gaat om basisvaardigheden die essentieel zijn bij het beoefenen van de sport. Na zes weken Fiets-Fit zijn de deelnemers misschien nog geen volleerde mountainbikers, maar meer dan uitstekend in staat om zichzelf te redden.”
Grijs gebied
De cursus is er voor iedereen die een goede start wil maken met een nieuwe sport. Van de Vossenberg realiseert zich dat er ook dán nog sprake kan en zal zijn van niveauverschil. “Natuurlijk is er sprake van een grijs gebied. Een eerste onderscheid is al dat er mensen zijn die zelf een fiets hebben, terwijl anderen hem per week zullen huren. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen jarenlange fietservaring hebben. Het zijn liefhebbers die nog iets willen en meestal ook moeten leren.”
Dat doen ze aan de hand van instructeurs die door fietsverenigingen worden verzocht de cursus te geven. Aan de NFTU de taak ervoor te zorgen dat zij in staat dat zo goed mogelijk te doen. “Een groot aantal van hen heeft ervaring opgedaan tijdens eerdere edities, anderen zijn officieel gekwalificeerd.” Voor wie dat niet geldt is er in de aanloop naar Fiets-Fit een centrale bijscholingsdag in Apeldoorn, waar de trainers onder meer leren over omgaan met niveauverschil, didactiek, en veiligheid.
Fietsen staat centraal
Voor veel mensen is Fiets-Fit niet alleen een eerste kennismaking met de sport, maar ook met de NTFU. Volgens Van de Vossenberg is dat niet meer dan een aangename bijkomstigheid. “Het fietsen staat centraal, de promotie van de sport is ons doel. Natuurlijk zou het mooi zijn als de cursus ons nieuwe leden oplevert, maar het is geen doel op zich.” Uiteraard zullen de verenigingen en instructeurs deelnemers wijzen op de voordelen van een lidmaatschap. Van de Vossenberg: “NTFU-leden kunnen zich goed en goedkoop verzekeren tegen fietsschade en ze krijgen het blad Fietssport Magazine, maar dat is van secundair belang.”
Wat voor de NTFU echt telt is dat de steeds groter wordende groep toerfietsers niet geheel onvoorbereid en ongetraind op weg gaat. “Dit zijn de niet wedstrijdrenners waar de KNWU zich over ontfermd, maar veel meer mensen die regelmatig de fiets op stappen met andere ambities. Daar richten wij ons op, in de hoop dat ze zo lang en vaak mogelijk genieten van de sport.”
Voor meer informatie: www.fiets-fit.nl
5 Toerclub Abcoude leden ( 2 renners) rijden voor een goed doel
Wat een tocht? De 100 km werd uiteindelijk 128 km, foutje in de bewegwijzering, of gewoon niet goed de juiste pijlen gevolgd. De toch was pittig vanwege de straffe wind (4 tot 6) in het vlakke en weidse Noord-Hollandse landschap. Arie Q. en Henk H. hebben 31 aug. 2013 de 128 km gefietst tbv van Raisin Hope Foundation. Een stichting dat slachtoffers van traumatisch hersenletsel (ontstaan door een ongeval) steunt. Voor Henk H. een zeer waardevol evenement alsook voor Lindsay Pelt (zie haar foto) die een boek schreef over haar door een ongeval opgelopen hersenletsel, of zoals het ook wordt genoemd: een Niet Aangeboren Hersenafwijking (NAH) De animo om deel te nemen was gering. Ongeveer 120 renners namen deel in deze goed verzorgde tocht. De organisatie wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken.