Nieuwsbrfief Toerclub Abcoude okt.2013/11
Let op:
- Clubkleding bestellen vòòr 16 okt.2013,
- Spinninglessen weer begonnen
Inhoud:
1 Clubkleding bestellen
2 Spinninglessen weer begonnen
3 Verrassingstocht 20 okt.2013
4 Stelling van Amsterdam
5 Vogezenweek
6 Biaritz-Barcelona
7 Funky Fietsblad
8 Boekbespreking: ‘Mag ik nog wat wind van achteren’
1 Clubkleding bestellen
Er zijn diverse wensen binnengekomen voor het bestellen van nieuwe kleding. Bestellen van kleding kan alleen als je de bestellijst invult. Ga naar de website https://www.toerclubabcoude.nl/informatie/kleding-en-toebehoren/ en vul de bestellijst in en volg verder de aanwijzingen van die lijst. Let wel: bestel de kleding vòòr 16 okt.2013
2 Spinninglessen weer begonnen
Elke woensdagavond van 20.30 tot 21.30 uur kun je weer deelnemen aan de spinninglessen bj onze hoofdsponsor Axel Koenders Fitservice in Ouderkerk aan de Amstel. Woensdag 9 okt. is er alweer de 2e spinningles. Er zijn weer de nodige plekken gereserveerd voor Toerclub Abcoude. Uiteraard weer onder de bekende voorwaarden van 10% korting voor leden TC Abcoude. Niet vergeten je AKFS-pas en je pinpas mee te nemen, spinschoenen (spd of look) en een extra handdoek voor op het stuur. De TC Abcoude leden kunnen zich direct melden aan de balie bij de sportschool van Axel Koenders. Spinnen kan van jong tot oud. De jongste jeugd van wtc de Amstel spint in de winter bij ons en het oudste lid dat spint is 80 jaar.
Axel Koenders: “Mijn vroegere trainer en (top)sport inspanningsfysioloog Jos Geijsel ( www.topsportfit.nl ) geeft een aantal argumenten waarom spinnen voor iedereen zo goed is om te doen”:
– van spinnen krijg je geen spierpijn, het is dus vaker en intensiever te herhalen, zelfs levenslang en is daardoor de betere cardiotraining,
– spinnen en fietsen is duurzamer en minder blessuregevoeliger dan hardlopen,
– spinnen is met (bijna) ieder gewicht goed te doen,
– spinnen is gezond en een goede training voor de warmte regulatie van het lichaam,
– spinnen heeft een relatief hoog energie(calorie)verbruik,
– spinnen is voor wielrenners ideaal om hoge trapfrequenties (onder wisselende weerstanden) te trainen en te onderhouden (ook tijdens het seizoen).
3 Verrassingstocht 20 okt.2013
Zondag 20 okt.2013, aanvang 10.00 uur tegenover Cafe De Eendracht te Abcoude, organiseert Henk Foekema de maandelijkse verrassingstocht. Waar we heen rijden? Ja, dat is dus de verrassing. Henk kennende zal er wel een een gevarieerde route uitrollen. Graag tot de 20e.
4 Rondje Stelling van Amsterdam
=
UNESCO-werelderfgoed
én
Nationaal Landschap
De Stelling van Amsterdam is één van de meest bijzondere plekken in Nederland. Het gebied is zowel een Nationaal Landschap als één van de negen Werelderfgoederen in Nederland. Dit betekent dat het monument uniek is in de wereld en dezelfde status heeft als de Chinese Muur en de Piramides van Gizeh. De werelderfgoedlijst wordt samengesteld door de VN-organisatie UNESCO, waardoor het behoud van Werelderfgoederen van mondiaal belang is. Ondanks de unicitieit en culturele waarde van UNESCO-monumenten, zijn de negen Nederlandse werelderfgoederen niet bij iedereen even bekend. Hoewel de onafhankelijke componenten van de Stelling – de forten bijvoorbeeld – duidelijk zichtbaar zijn in het landschap, is het geheel van de Stelling moeilijk te overzien. Maar de grote schaal waarop vorm is gegeven aan de Stelling doormiddel van onderwaterzettingen (inundatievelden), dijken, sluizen en kanalen, maakt dit enorme monument juist zo bijzonder.
De Uithoornse Wieler Trainings Club (UWTC) besloot na het eerste succes in 2012 de organisatie bij de tweede editie uit te breiden en zocht medewerking bij de Kennemer Toerclub in Heemskerk. Henk H, Pim B en Arie Q reden op 7 sept. jl. de route van 85km (170km was ook mogelijk) van de stelling. Vanuit Abcoude fietsten zij naar Uithoorn voor de start. Na de inschrijving in het fraaie clubhuis van UWTC volgde een prachtige en voortreffelijke uitgezette route. Onderweg waren twee controleposten met behulpzame en enthousiaste vrijwilligers. Bij terugkeer stond er 115km op de teller. Opmerkelijk is dat zij verrast waren over zoveel bijzondere gebouwen rondom Amsterdam waarvan zij het bestaan amper kenden. Deze tocht is voor herhaling vatbaar. Henk H heeft nog een routekaart, dus eehh aarzel niet en fiets die tocht. Kunnen we afspreken dat we in 2014 met een grote groep deelnemen aan de bijzondere UNESCO tocht?
5 Vogezenweek 2013.
Van 20 t/m 27 sept. hebben 13 TC-ers een week doorgebracht in de Vogezen. Als accommodatie werd gekozen voor www.libelloup.nl Het ligt op een prachtige locatie in de Zuideljke Vogezen, fietshotel en vakantiehuis onder een dak. Met alle luxe sportieve voorzieningen die wielrenners zich kunnen wensen.
Een grote ruimte voor de stalling en onderhoud van de fietsen, na aankomst kun je de gebruikte wielerkleding in het washok gooien om het de volgende morgen gewassen weer mee te nemen, gaaf hoor. Enneh, dan kom je eind van de dag na een zware rit terug en krijg je een bord pasta geserveerd. Daarna, tegen 19.00 uur volgde elke dag een zeer goed gevarieerd diner, afgestemd op de renners. Trouwens het ontbijt is geschikt voor elke Tourrenner, zoveel keus en aanbod. De TC-ers denken, dat ondanks de inspanningen, amper iemand in zo’n week een kilootje kwijt raakte. Geluksvogels waren het in die week want de zon liet zich elke dag zien. Een strak blauwe hemel met temp. van tussen de 18 en 23C. Met deze temp. is het goed fietsen tegen de Grand Ballon op, de Schlucht, de Bonhomme, de Hohneck, le Markstein en de Platzerwasel. Bergen met een hoogte tot ong. 1450 meter en stijgingspercentages van tussen de 6 en 10%. De fietsweek was voortreffelijk opgezet door Jan K. en Hans van K. De routes, jawel op GPS, waren het voortreffelijke werk van Dirk Robert E. en Toon C. Wat het is het toch makkelijk rijden met die routes. Je volgt de monitor en het navigeert je door het prachtige landschap van de Vogezen.
6 Biarritz – Barcelona.
Rien L. en Cor V hebben als IZV-ers een fantastische tocht gereden. Speciaal voor hun wielervrienden en collega’s heeft de ons bekende organisatie www.fietsavontuur.net hun reis samengesteld, dwars door de Pyreneeën: van Biarritz naar Barcelona. Dat gebergte strekte zich uit van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee, op de grens van Frankrijk en Spanje. Het landschap kenmerkte zich door ruige bergtoppen, uitgestrekte bossen, watervallen en ravijnen. Op de groene hellingen graasde vee. Van boven hebben de gieren de verrichtingen van Rien en Cor en de anderen gadegeslagen. In het centrale gedeelte lagen toppen van ruim 3000m. Met 3404m is de Aneto, gelegen op Spaans grondgebied, de hoogste berg. Maar voor de fietser zijn de Cols aan de Franse zijde bekender zoals de Col du Tourmalet (2115m), die het letterlijke hoogtepunt was tijdens de Koninginnerit op etappedag 3.
Zij zijn gestart aan de Atlantische Oceaan en reden eerst drie dagen in Frankrijk. Hier verkenden zij de Cols uit de Tour de France zoals de Col de Marie-Blanque (1035m), Col d’Aubisque (1709m), Col de Soulor (1474m), Col du Tourmalet (2115m), Col d’Aspin (1489m) en de Col de Peyresourde (1569m). De vierde etappedag staken zij grens over. De Spaanse kant van de Pyreneeen was ruiger en veel minder bevolkt dan de Franse zijde. Terrasjes waren hier wat lastiger te vinden, maar Fietsavontuur zorgde goed voor fourage onderweg. De route ging dwars door de Sierra del Cadi en het Parc Natural de Sant Llorenc del Munt. De totale afstand werd gereden in 7 etappes van gemiddeld 100 km per dag. Barcelona was het eindpunt van deze sportieve week. De totale afstand was ongeveer 700 km.
Cor vertelde dat hij en Rien en anderen uitstekend hebben gereden. Cor had na jaren zijn fiets wat aangepast, meer comfort aangebracht, stuur iets hoger, afstand zadel (alsook de hoogte) en voorbouw beter afgestemd op zijn goddelijk lichaam en waarschijnlijk nog wel belangrijker, het verzet aangepast. Van deze wijzigingen heeft hij ontzettend veel baat gehad en kon prima Barcelona als eindpunt halen. Wat telkens een enorme opsteker is dat de volgauto met verzorging onderweg immer in de buurt is. Voor de renners met pech of ander malheur is er steeds hulp in de buurt. Je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken en dat is een hele geruststelling. Cor, Rien en al die anderen super gedaan en een groot compliment.
7 Funky Fietsblad
Boneshaker is een kwartaalblad gemaakt door fietsfanaten die hun liefde voor enkele advertentie, alleen verhalen en prachtige illustraties over ‘vrijheid,tweewielers in papiervorm wilden vatten. Het Britse blad bevat geen vriendschap en avontuur – de menselijke kant van het welrennen’. zie ook http://boneshakermag.com/
Te koop bij Athenaeum Neuwscentrum (Spui) € 8.90
8 Boekbespreking: ‘Mag ik nog wat wind van achteren’
In zijn nieuwe boek ‘Mag ik nog wat wind van achteren’ brengt Tilburger Jace van de Ven (1949) dertien vlot geschreven wielerverhalen.Van de Ven, oud-redacteur van Brabants Dagblad en de eerste stadsdichter van Tilburg, is een geboren verteller met een scherp observatievermogen en een continue verwondering over de menselijke natuur. Zijn belevenissen en gedachten verwerkt hij sinds enkele jaren in korte fietsverhalen die soms hilarisch en relativerend zijn, dan weer ontroerend en serieus van toon. Zo neemt hij je in het nieuwe boek in gedachten mee langs de mooiste dorpjes van de Ardennen, legt hij uit wat er nodig is om een profwielrenner te worden, laat hij de lezer kennis maken met de kleurrijke figuren die hij onderweg ontmoet en ontroert hij met een verhaal waarin hij terugdenkt aan een wedstrijdje fietsen tegen zijn broer Toon, die ondertussen is overleden aan de gevolgen van kanker.
Van de Ven is een opvallende verschijning in het peloton van wielerauteurs. Zijn forse postuur en woeste baard hebben hem de bijnaam Raspoetin bezorgd. Verwacht geen geschoren benen, carbon frames en wetenschappelijk verantwoorde sportdrank. Van de Ven is eerder de bourgondische fietser die bovenop een col stopt om van een wijds uitzicht te genieten en eenmaal beneden… van de gastvrijheid van de lokale horeca.
Jace van de Ven wordt regelmatig uitgenodigd om zijn verhalen voor te lezen in kringen van wielerliefhebbers. De vele verzoeken om zijn teksten eens in boekvorm uit te brengen heeft hij nu gehonoreerd in een handzame bundeling van zijn mooiste verhalen. Geschreven met wind mee…
‘Mag ik nog wat wind van achteren’ wordt uitgegeven door Uitgeverij InnoDoks in Middelbeers. ISBN 978-94-90484-05-7. Het boek kost € 14,95 en is verkrijgbaar in de webshop van de uitgeverij en in de (online) boekenwinkel.