Bezoekers

Hit Counter provided by Curio cabinets

Forum

Hier kan iedereen zijn reactie kwijt. Hou het a.u.b. netjes.

29 Reacties op Forum

 • Wetenschap toont aan: wielrenners leven langer

  Laten we eerst wat cijfers benoemen. Volgens een studie zijn er wereldwijd ongeveer twee miljard mensen die een fiets gebruiken. Fietsen is zelfs één van de populairste beweegactiviteiten van allemaal. Uit meerdere gegevens blijkt echter dat veel mensen fietsen niet beschouwen als een inspanning waartoe zij zich moeten zetten. In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, zijn er meer dan 35 miljoen mensen van zeven jaar en ouder die fietsen voor hun plezier, laat onderzoek van de National Sporting Goods Association (2017) zien. Nog typerender is het jaarlijkse onderzoek van de Physical Activity Council naar deelname aan sport, fitness en recreatie. Daaruit blijkt dat fietsen is ingeburgerd onder mensen uit de Verenigde Staten die zelf echter beweren nooit aan sport te doen. Deze cijfers zijn overtuigend bewijs van de invloed die fietsen heeft op de volksgezondheid.

  Er bestaat geen enkele twijfel over de vele voordelen die kleven aan lichaamsbeweging, om welke vorm van activiteit het ook gaat. Maar een groep onderzoekers, epidemiologen uit het Verenigd Koninkrijk, Australië, Oostenrijk en Finland om precies te zijn, besefte zich dat er weinig inzicht is in de wijze waarop afzonderlijke sporten bijdragen aan de gezondheid. Deze experts besloten om dieper in te gaan op een Brits onderzoek. Daarin werd gekeken naar 80.306 volwassenen die op een recreatieve manier fietsen, hardlopen, zwemmen, voetballen en aan aerobics en racketsporten doen. Na negen jaar werden de verzamelde gegevens gekoppeld aan doodsoorzaken binnen de groep proefpersonen. Daaruit kwam naar voren dat fietsers 15 procent minder kans hebben om te overlijden, door welke oorzaak dan ook, in vergelijking met niet-fietsers.

  De amateur race Kolo pro život is gesponsord door ŠKODA AUTO
  Wat opvalt is dat fietsers die op een lagere intensiteit rijden, minder kans hebben om vroegtijdig te sterven dan degenen die op een hogere intensiteit fietsen. Onze aanname is dat je alles met mate moet doen, en dat geldt ook voor fietsen. Als je te veel van jezelf verlangt, doet dat geen goed. De sleutel tot succes ligt weggestopt in regelmaat en het aanleren van gezonde gewoonten. Als je elke dag even je fiets gebruikt, werk je meer aan je gezondheid dan je misschien zult denken.

  Fietsen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Mensen die fietsen leven gemiddeld genomen langer. Dit onderzoek zou een inspiratiebron moeten zijn voor bestuurders over de hele wereld die bezig zijn met infrastructuurplannen. Daarin moet, als het aan ons ligt, ruim baan gemaakt worden voor fietsers en voetgangers. De komst van extra fietspaden moedigt wellicht nog meer mensen aan om op de fiets te stappen. Zij zullen niet alleen plezier ervaren, maar ook de nu bewezen gezondheidsvoordelen behalen.

 • Veel renners hebben met ingang van het nieuwe wielerseizoen talloze voornemens. Behalve veel rijden van wielertochten en doen van trainingen hoor ik ook dikwijls dat lichaamsgewicht kwijtraken ook een belangrijk voornemen is. Welnu, je kunt natuurlijk gaan ‘lijnen’ en calorieën tellen. Het grote nadeel van dit goede voornemen is dat je heel veel dingen tegelijk wilt veranderen. En niks is zo moeilijk als het veranderen van je gedrag vooral wat eetgewoontes betreft. Focus jezelf niet alleen op je gewicht omdat het getal op de weegschaal ook niet alles zegt. Misschien is het dit jaar tijd voor een ander goed voornemen? Bijvoorbeeld:

  Alleen nog fruit en groente als tussendoortje eten

  1: Trainen, minimaal een maal per week een power-intervaltraining bestaande uit series van 10 min. Je start met
  30 sec. rustig tempo gevolgd door 30 sec snel op minimaal 100-110 omwentelingen per minuut met voldoende weerstand.. Doe dat zeven keer, vervolgens drie minuten rustig fietsen. Hierna begint de tweede serie van 10 minuten. Herhaal dat een keer of 6 tot 8. TIP: Start bij Hotel De Witte Dame in Abcoude. Rij het Gein in en ga de1e weg rechtsaf het Velterslaanje in, rij tot A’dam-Rijnkanaal en ga daar rechtsaf, rij dan door tot de 1e weg rechts richting Baambrugge, ga voor de spoorlijn rechtsaf en blijf langs het spoor fietsen tot aan het Gein en ga dan weer rechtsaf. Het eerste rondje zit erop. Het voordeel hiervan dat je de interval training kunt uitvoeren zondeer dat er enig verkeer van rechts is.

  2: 25 keer kunt opdrukken om twee a drie dagen

  3: Elke dag ontbijten

  4: Door de week geen alcohol drinken. Alsook geen alcohol na het sporten, kies voor een eiwitrijke hersteldrank, of koffie, thee, chocolademelk.

  5: ’s Avonds na 8 uur niets meer eten. Heb je vooral ’s avonds zin in snacken en snoepen? Dan is deze eenvoudige tip misschien wel iets voor jou! Poets en flos je tanden, ruim voordat je naar bed gaat. Daarmee sluit je als het ware de eet- en drinkdag af. Hoe vroeger je poetst, hoe minder je kunt snacken op een avond. Je kunt natuurlijk nog wel water en thee zonder suiker drinken.

 • Dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan de tweede Cor memorial die gisteren, 10 september 2017 werd verreden: de mannen die de route hebben uitgestippeld, de koffiezetters, de taartenbakkers, de fietsers enz: het was een succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *